domingo, 19 de febrero de 2012

Истанбул , моите тайни местенца

Днес ще ви разкажа за моите тайни местенца в един град който преоткривам всеки път когато посетя - Истанбул. Разнообразието от култури,следите останали от минали цивилизаций и империй, прекрасните пейзажи галени от водите на Босфора, мистичните минарета, любезният и гостоприемен характер на турците превръща Истанбул в един космополитен и уютен за посетителите град.
Любимият ми хотел в който отсядам,  The Sofa Hotel - се намира  в Nişantaşi, квартал известен с възможностите за луксозен шопинг, изкуство и чудесна гастрономия. В това истинско бижу не липсва детайл , всичко е направено с финес и с идеята, че клиента е важен и специален. Освен модерният дизайн и отличното обслужване, забележителен е душа с филтрирана вода, която прави кожата и косата кадифени, а продуктите за баня са от серията Ароматерапия на L´Occitane . Тези които ценят релакса задължително да пробват Spa центъра, в който разбира се има турски хамам и се ръководи от световноизвестните Spa експерти Sanitas. В кафе - ресторанта до лобито може да се насладите на превъзходни ястия от турска и средиземноморска традиция , поднесени с максимално внимание и любов. 


Да минем на ресторантите. 
Задължително е посещението на Park Fora , който предлага основно морски специалитети. Разположен е буквално на крайбрежната ивица на 2 м от Босфора , което осигурява фантастични гледки, както през деня така и през нощта. Снимката която ви предоставям е направена от масата на която бях седнала. Сервиза и храната ще опиша с една дума - фантастични !


Друго от любимите ми и "must " местенца е White mill cafe в  Cihangir . През лятото можете да се разположите удобно в прекрасната градина , а през останалото време да опитате в ресторанта превъзходните ястия от турска и ориенталска кухня. Освен ако не уцелите и някой от кулинарните фестивали които организират доста често с различни тематични и интернационални ястия. Това е ендо от местата където задължително ще срещнете някоя " celebrity " . В петък и събота вечер има DJ, кеото създава невероятна обстановка , а комбинацията ресторант - бар дава възможност както за хапване така и за напитка. Задължително пробвайте мохито от ягоди ! 


От туристическите забележителности само ще спомена разходката по Босфора с катамаран, Синята Джамия, Капалъ Чаршъ, Египетският пазар или по-познат като пазара на подправките, двореца Топкапъ , и в азиатската част улица Багдад .. всичко останало може да се намери в туристическите брошурки. 
Нещо интересно - когато посетите византийската крепост, потърсете вратичката наречена Kerkaporta . Когато Мехмет решава да превземе Константинопол полага в рамките на 2 години гигантски усилия за построяване на оръжия и планиране на стратегий. От своя страна, византийците правят нечовешки усилия за да защитят територията си. Но съвсем случайно, след денонощия от непрекъснати атаки и хиляди жертви , няколко турски воина, разхождайки се около крепостта откриват отворена врата която обикновено не се заключвала през нощта , за да могат закъснели граждани да се приберат спокойно. За тяхна голяма изненада, отоманските войни проникват безпроблемно в Константинопол , а византийците които ги виждат надават вик че са завладени, което обезкуражава защитниците на крепостта, които буквално се предават доброволно. Ако имате интерес да прочетете цялата история, препоръчам книгата на Стефан Цвайг "Звездни моменти на човечеството" .


А сега най забавното - shopping.
За мен Истанбул е Мека на шопинга, от една разходка по улиците - лаберинт на Капалъ Чаршъ , минавайки през луксозните магазини в Nişantaşi или Iştiklal Cadesi , възможностите са безкрайни.Най -забавното от всичко е, че навсякъде можеш да се пазариш с търговците които от своя страна говорят всички възможни езици само за да могат да се разбират с туристите.
За луксозен шопинг препоръчам Kanyon Shopping Mall , основно ще намерите там италиянска мода - Roberto Cavalli, Cesare Pacciotti, Max Mara, Marina Rinaldi, Furla известните английски магазини Harvey Nichols  и много други. 
И за да се побъркате напълно - Istinye Park, където ще намерите Armani, Dior, D&G, Chloe, Gucci, Louis Vuitton, Fendi, Etro ...и т.н.
Ще ви кажа една малка тайна, най добрите реплика чанти , изработени с естествена кожа и безупречни детайли ще получите в  Dede Çanta , уличката се казва Terputçular Sok в Капалъ Чаршъ. 
Надявам се днешната публикация да ви хареса, със сигурност ще има продължение . За Истанбул само мога да кажа -  I am loving it !





Follow on Bloglovin

1 comentario: